Voeding

Maak van je mini een echte foodie!

Het leuke aan baby’s is dat ze je mee op ontdekkingstocht nemen wanneer ze beetje bij beetje de wereld leren kennen. Door alles om je heen door de ogen van je kleintje te zien, leer je je omgeving weer vanuit een ander perspectief te bekijken. Tegelijkertijd is het ook aan jou om je mini alle kansen te geven wanneer het op opgroeien aankomt. Dat doe je niet alleen door ze met veel liefde groot te brengen, maar ook door hen op tijd in contact te brengen met verschillende smaken en texturen. Door hier op tijd aan te beginnen, vergroot je de kans dat je ukkepuk zal opgroeien tot een gelukkige en gezonde (jong-)volwassene.

Eerste mijlpaal

De meeste ouders starten met babyvoeding op 6 maanden. Op deze leeftijd zijn ze klaar om gemalen, vaste voeding te beginnen eten en is borstvoeding of flesvoeding niet meer toereikend om aan al de noden van je kleine ontdekkingsreiziger te voldoen. Wanneer je start met babyvoeding op 6 maanden, hoef je je niet te beperken tot alledaagse groentepapjes. Het is juist een goed idee om je kleintje vanaf nu met verschillende smaken en texturen in contact te laten komen. Probeer dus zeker eens rijst of (parel)couscous uit, en gebruik gerust kruiden en specerijen wanneer je voor je kleintje kookt. 

Stimuleer alle zintuigen

Door weldoordacht met het eten van je smulpaap aan de slag te gaan, kun je al zijn zintuigen gaan stimuleren. Dit vergroot de kans dat je kindje later ook meer dingen zal willen proeven en gezondere keuzes zal maken wanneer het op eten aankomt. Zo kun je zijn smaakzin prikkelen door kruiden en specerijen toe te voegen aan de groentepapjes. Overdrijf er wel niet mee, want je kleintje heeft meer smaakpapillen dan jij en is dus gevoeliger aan uitgesproken smaken. Door ook de reukzin van je kleintje te stimuleren, zorg je ervoor dat zijn voedingsgeheugen versterkt wordt. Ook het gehoor van je mini kan geprikkeld worden tijdens het maken en eten van voeding. Geef hem eens iets krokants, of laat je baby mee luisteren wanneer de soep begint te borrelen. Net zoals jij en ik eet je kindje ook met zijn oogjes. Kleurrijke gerechten zullen dan ook zeker in de smaak vallen. En vergeet zeker de tastzin van je kleine foodie niet. Laat hem gerust aan ingrediënten voelen of aaien. 

Inspiratie nodig?

Originele maaltijden bereiden voor je baby is niet altijd gemakkelijk. Gelukkig vind je op het internet tal van kinderrecepten. En niet getreurd, al je harde werk is niet alleen voor je kleine hummeltje. Er zijn ook veel babyvoeding recepten die lekker zijn voor het hele gezin. Denk hierbij maar aan bananen ontbijtkoekjes, kokosbrood, amandelkoekjes of een Thaise curry met kip en aubergine.