AlgemeenVoeding

3 tips voor een duurzame en groene kerst

Met de kerst die er weer aan komt en de groeiende interesse van veel mensen in duurzaamheid, komt er vaak de vraag: kan kerst wel duurzaam zijn? En hoe kan ik mijn kerst zo duurzaam mogelijk maken? In dit artikel geef ik je enkele tips door drie van de belangrijkste kerstelementen te bespreken en deze te verduurzamen. 

De kerstboom en de cadeautjes

Om te beginnen wil ik je zeggen dat het hele traditionele idee van een kerstboom uit het bos halen niet erg duurzaam is. Je haalt hierbij namelijk een boom uit de natuur en na de kerst verdwijnt deze boom vaak in de container of in de houtkachel. Maar er zijn wel manieren om toch een kerstboom in huis te hebben, terwijl je toch duurzaamheid in gedachten houdt.

  • Kies voor een echte boom met wortelkluit, welke je na de kerst in je tuin plant. Zo kun je de boom volgend jaar waarschijnlijk gewoon weer opnieuw gebruiken. 
  • Kies voor een alternatieve kerstboom, zoals een kamerplant of een tak die je aankleedt met slingers en ballen. 
  • Koop je kunstkerstboom tweedehands, bijvoorbeeld bij de kringloopwinkel 

Hou ook rekening met de cadeautjes onder de kerstboom. Kies hierbij bijvoorbeeld voor een tweedehands kerstcadeau of kies bewust voor fair trade cadeaus. Pak het cadeau ook op een duurzame manier in, bijvoorbeeld in een mooie handdoek of theedoek. Wil je het toch in papier inpakken? Wees dan voorzichtig met het uitpakken en gebruik het papier volgend jaar weer opnieuw.   

Het kerstdiner

Organiseer jij het kerstdiner dit jaar? Dan kun je ook hier rekening houden met duurzaamheid. Kies bijvoorbeeld voor een veganistisch of vegetarisch kerstdiner en maak gebruik van biologische producten. Zo kun je voor het voorgerecht bijvoorbeeld biologische macadamia noten bestellen en er een macadamianotensoep van maken. Denk bij het hoofdgerecht aan een lekker stukje biologisch vlees en voor het nagerecht aan biologisch ijs met fruit van de biologische boer om de hoek. 

Je kerstoutfit

Als laatste wil ik het nog even hebben over je outfit. Veel mensen willen ieder jaar een nieuwe omdat dezelfde outfit als vorig jaar aandoen ‘natuurlijk echt niet kan’. Maar ieder jaar een nieuwe kerstoutfit kopen die je maar één keer draagt is niet echt duurzaam. Enkele ideeën om toch een nieuwe outfit te dragen die wel duurzaam is zijn: 

  • Heb jij dezelfde maat als je vriendinnen of je zussen/broers? Geef je outfit van vorig jaar dan door aan iemand anders en draag zelf één van hun outfits van vorig jaar. Zo heb je ieder jaar een andere outfit, maar hoef je niks nieuws te kopen.
  • Koop een nieuwe outfit, maar let bij het kopen op of je dit alleen voor kerst koopt of dat je het ook in het dagelijks leven gaat dragen. Is dit laatste het geval, dan kun je de outfit kopen.
  • Koop je outfit bij een winkel die zich bezighoudt met duurzaamheid en verkoop je outfit van vorig jaar of geef deze weg.