BusinessKantoorTips

Wat is een goede hoeveelheid kantoorverlichting? Check via YESSS informatie over een juiste lichtplan.

De keuze voor de juiste kantoorverlichting is essentieel om prettig te kunnen werken. De keuze namelijk voor een bepaalde type licht heeft al een grote invloed. Zo heeft LED verlichting al een grote invloed op de prestaties en het concentratievermogen van de werknemers. Maar LED is ook handig om aanzienlijk te besparen op je energierekening op uw kantoorruimte. LED verlichting kan zelfs oplopen tot een besparing van 70% op uw energierekening. Maar niet alleen LED, maar al door het gebruik van een goede hoeveelheid verlichting kan er al bespaard worden. Voor meer informatie daarover vind je op YESSS. Maar hoe kies je nou de beste kantoorverlichting en welke hoeveelheid moet je aanhouden. Stel jouw eigen lichtplan op en zie waar jij kan besparen. 

Hoe kies je kantoorverlichting bij een lichtplan?

Bij het kiezen van de juiste kantoor lampen zal je te maken krijgen met verschillende factoren. Laat je daarom altijd eerst goed adviseren en informeren welke kantoor lampen voor jouw kantoorpand geschikt zijn. Want wanneer je bijvoorbeeld op zoek bent naar buitenverlichting voor jouw kantoor of bedrijfspand, dan is het logisch dat je een kijkje neemt bij gevelverlichting. Dit kan dus heel lastig zijn, want hoe bepaal je dus welke verlichting het beste past in jouw situatie? Elk kantoor is anders en heeft een eigen aanpak. De grootte van het kantoor en ook nog eens de bijbehorende faciliteiten bepalen welke verlichting nodig is. Veelvoorkomende verlichting in kantoren zijn onder andere kantoorruimte verlichting, lift verlichting, eetruimte verlichting en verlichting voor de werkplekken. 

Hoeveelheid verlichting en de kleurtemperatuur

De kleurtemperatuur van verlichting wordt in graden Kelvin uitgedrukt en geeft ook de kleur van het licht aan. 3000k (warm wit) geeft bijvoorbeeld een geelwitte kleur, waar dan 4000K (naturel wit) wit licht geeft en dan bij 5000K wordt er koel wit licht getoond. Maar de meest toegepaste kleurtemperatuur in kantoorruimtes is 3000K of 4000K. 

Waar de kleurtemperatuur dus in Kelvin wordt uitgedrukt, wordt de lichtopbrengst in het aantal Lumen (lm) uitgedrukt. Lumen geeft de hoeveelheid licht aan die de lamp uitstraalt. Dit is alleen wel onafhankelijk van de afstand tot de lamp. Hoe meer lumen een lamp dus heeft, des te groter het oppervlak dat de lamp zal verlichten. En wettelijk gezien moet een werkplek minimaal 500 lux verlicht zijn (op een werkvlakhoogte van ongeveer 80 cm). Voor de rest van de kantoorruimte is minimaal 3000 lux vereist. Lux is dus een eenheid voor verlichtingssterkte van het aantal lumen (lichtopbrengst) per vierkante meter.