BusinessTips

Waar moet je op letten als je een klein kantoor gaat inrichten?

Wie begint met ondernemen moet natuurlijk beschikken over functionele kantoorruimte. Er zijn enkele zaken (bijvoorbeeld een Logitec MeetUp kopen) die belangrijk zijn en het inrichten kent ook wat valkuilen. Lees in dit artikel meer over de aandachtspunten.

Efficiëntie

Je hebt een klein kantoor. Dat maakt het lastig om een goede indeling te bedenken. Je wilt zoveel mogelijk medewerkers kwijt kunnen, maar het moet wel werkbaar blijven en je moet er potentiële klanten en zakelijke relaties kunnen ontvangen. Daarom is de eerste regel dat je zo efficiënt mogelijk je kantoorruimte inricht. Een recente trend kan daar goed bij helpen: flexwerken. Zorg dat je een paar bureaus hebt waar medewerkers kunnen zitten, maar bouw niet voor iedere collega een aparte plek. Veel werknemers vinden het fijn om deels op kantoor te kunnen werken en deels thuis of op een andere plek. Zo kan je al je werknemers een plek bieden en toch ruimte besparen, die je weer kunt gebruiken voor opslag- of serverruimte, een keukentje of een vergaderruimte. Overleg in elk geval met een ervaren interieurarchitect en wees kritisch naar de benodigdheden. Veel opslag kan tegenwoordig ook digitaal, bijvoorbeeld. Voor je vergaderruimte kun je speciale apparatuur aanschaffen (je kan bijvoorbeeld een Logitech MeetUp kopen) waarmee je een deel van het personeel op afstand kan laten deelnemen aan de vergadering.

Functionaliteit

Alles wat je in je kantoor plaatst, moet functioneel zijn. Pas op voor al te veel decoratieve elementen en investeer met name in kasten of objecten die meerdere functies hebben. Bij kleine kantoorruimten zijn functionaliteit en efficiëntie de sleutelwoorden en gaan ze ook hand in hand. Een televisiescherm waarmee je op de hoogte kunt blijven van financieel nieuws én online vergaderingen kunt organiseren, bijvoorbeeld. Of de eerder genoemde flexplekken. Doe een beroep op je eigen thuisomgeving en die van je werknemers waar dat mogelijk is. 

Heb je wel een kantoor nodig?

Het kan ook waardevol zijn om je af te vragen of je wel kantoorruimte nodig hebt. Het is erg leuk om een fysieke locatie te zien met bedrijfslogo’s en dat doet het ook zeker goed bij klanten en mogelijke partners. Maar met de mogelijkheden van tegenwoordig is een kantoor niet altijd meer nodig en daarmee rendabel. Zeker voor kleine ondernemingen is het raadzaam te bepalen of kantoorruimte vereist is en of je niet beter kan investeren in digitale hulpmiddelen. Een videoconference systeem kopen bij Beamers & Touchscreens zal goedkoper zijn dan het huren van een verdieping met vergaderruimte in een kantoorpand.