Huis & TuinTips

Tips bij het onderhouden van je tuin

Tuinieren is iets wat alle tuineigenaren moeten doen, of ze het nou leuk vinden of niet. (Nu is het wel zo dat de tuineigenaren die het tuinieren minder leuk vinden hun tuin vaak wel zo onderhoudsarm mogelijk inrichten.) Een tuin onderhouden kan best wel wat moeite kosten: als je het fout doet kunnen er planten doodgaan, maar als je helemaal niets doet kunnen er ook planten doodgaan, en/of je tuin begint er waardeloos uit te zien. Niets doen is dus ook geen optie. Maar je kan het tuinieren met behulp van onze tips wel een stuk makkelijker maken, zodat je alle tijd kan besteden aan de delen van tuinieren die je wel leuk vindt, of juist aan iets heel anders. Lekker in de zon liggen bijvoorbeeld. Maar waarom je het tuinieren ook wilt vergemakkelijken, wij zullen je helpen.

Beregenen: het kan een stuk makkelijker

Beregenen is toch echt iets dat je moet doen als je na een lange droogte nog een levende tuin over wil houden. Maar beregenen kost toch wel erg veel moeite: je moet eerst met die slangen gaan zeulen, waarna je ook nog een waterpomp klaar moet zetten omdat je toch echt geen zin hebt om zoveel kraanwater te gaan verspillen. En als je een robotmaaier hebt moet je er ook nog opletten dat dat ding tijdens het beregenen stilstaat, want anders maait de grasmaaier naast het gras ook nog even de waterslangen. Kortom: het beregenen is een heel gebeuren, waardoor je er niet altijd tijd voor hebt, en in de verleiding komt het uit te stellen. En dat kan desastreus zijn voor je tuin.

De oplossing: een sprinklersysteem

Maar er is een makkelijkere manier om je tuin te beregenen: met Gardena sprinklersystemen. Met een dergelijk systeem begraaf je de waterslangen onder je gazon – zie het als een leidingnet voor je tuin – hierop kan je aansluitpunten voor andere slangen aansluiten, zodat je het zeulen met slangen van je takenlijst kan schrappen. Maar je kan nog wat verder gaan: je kan ook verzonken sprinklers in je gazon plaatsen. Je hoeft dan alleen nog maar je pomp aan te zetten of de kraan open te draaien, en je hele tuin wordt beregend, en dat terwijl jij er maar een paar seconden werk aan had.

Omdat een ondergronds systeem aardig permanent is is het goed dat er ook een breed aanbod aan Gardena onderdelen beschikbaar is. Zo hoef je niet je hele sprinklersysteem overhoop te gooien als er één slangetje lek is.

Let op bij het snoeien

Het klinkt misschien aantrekkelijk om te besluiten dat je in het weekend even de hele tuin gaat snoeien, maar dit is – tenzij je maar één soort plant in de tuin hebt – juist wat je niet moet doen. Het is namelijk zo dat verschillende soorten plant in verschillende delen van het jaar gesnoeid kunnen worden, dus zoek als je het nog niet zeker weet altijd even op wanneer je een plant moet snoeien. Ook moet je op je snoeimethode letten: snoei de takken die naar binnen wijzen weg, en snoei de delen van de takken die te ver uitsteken weg. Maar ga niet als een wilde in de rondte snoeien, dat je een tak lelijk vindt staan betekent niet dat de hele tak weg moet: een levende plant met een lelijk takje is altijd mooier dan een dode plant.