BusinessPersoneelTips

Hoe zorg je voor de juiste medewerkers?

Personeel vinden is makkelijk. Goed personeel vinden daarentegen is een stuk moeilijker. Maar af en toe iemand aannemen die achteraf gezien niet voor de taak geschikt was aannemen is geen ramp: daar hebben we de proeftijd voor. Maar wat als de reden dat je iemand liever niet aangenomen niet is omdat hij of zij niet geschikt was, maar omdat die persoon schade heeft aangericht aan jouw bedrijf?

De dingen die fout kunnen gaan

De meeste medewerkers zullen niet in een positie belanden waar ze je bedrijf kunnen beschadigen, maar er zijn posities waarin iemand ook daadwerkelijk schade kan veroorzaken. Iemand die je aan de raad van toezicht wil toevoegen kan een belangenverstrengeling hebben met je grootste concurrent, of deze persoon op de functie heeft gesolliciteerd om jou de saboteren of dat het potentiële lid enkel onderbewust door de belangenverstrengeling beïnvloed kan worden, het is onwenselijk. Het hoeft ook niet om grote dingen als hiervoor gemeld te gaan. Het kan ook om kleine dingen gaan. Zo kan iemand die over grote hoeveelheden geld toezicht heeft vrij gemakkelijk een klein beetje afromen. Nu zijn verreweg de meeste mensen eerlijk, maar als je erachter komt dat degene die jou net een hoop geld afhandig heeft gemaakt dat al bij drie andere bedrijven heeft gedaan is dat uiterst frustrerend.

Licht kandidaten eerst door voordat je ze in verantwoordelijke posities plaatst

Je kan voorkomen dat je een schadelijke medewerker aanneemt door alle kandidaten die op een potentieel schadelijke functie solliciteren eerst door te laten lichten door een integriteitsbureau dat pre employment screening aanbiedt. Pre employment screening is een proces waarin de achtergrond van een kandidaat voor zover nodig wordt nagetrokken. De nadruk ligt bij het screenen ook op voor zover nodig: een screening is niet fijn voor potentiële medewerkers.

Waarom je beter niet het hele leven van een kandidaat door kan lichten

Het voelt voor hen namelijk alsof zij niet worden vertrouwd, het is belangrijk dat jij en je nieuwe personeelsleden een zo goed mogelijke eerste indruk van elkaar hebben. Personeel dat blij is met hun baas verricht namelijk beter werk. Je vertrouwt er natuurlijk op dat bijna alle kandidaten eerlijk zijn, maar die ene die toch fout is kan enorm voor schade aanrichten, dus ook al weet je dat het waarschijnlijk wel goed zit moet je toch het nieuwe personeel uitlichten, dus probeer het screenen echt tot een minimum te beperken. Een goed integriteitsbureau als Signum Interfocus weet exact wat er voor welke functie moet worden nagetrokken, en wanneer verder onderzoek noodzakelijk is.

#MeToo: de wake up call van het integriteitsonderzoek

Lange tijd ging integriteitsonderzoek voornamelijk om financiële schade aan het bedrijf te beperken, maar de constante stroom aan meldingen van grensoverschrijdend gedrag die we de afgelopen tijd hebben gezien maakt een ding overduidelijk: mensen kunnen veel ergere dingen dan alleen geld verduisteren. Vele personeelsleden kunnen levenslange trauma’s overhouden aan het gedrag van slechts één bad hire. Het ergste is dat de meeste situaties van grensoverschrijdend gedrag voorkomen hadden kunnen worden: het is vaak niet de eerste keer dat iets dergelijks is gebeurd, en in een pre employment screening waren de eerste signalen al opgevangen en had het integriteitsbureau hier meer onderzoek naar kunnen doen, en zo kunnen voorkomen dat een dergelijk persoon ooit jouw bedrijf binnen was gekomen. Met schade aan zowel je personeel als jouw reputatie ten gevolge.