BlessuresGezondheidTips

Eerste hulp bij kleine kwaaltjes

Niet ieder kwaaltje hoeft door een dokter behandeld te worden, al is het natuurlijk altijd zaak om alert te blijven en bij twijfel even een afspraak te maken. Onze sport tips in combinatie met een goedgevulde huisapotheek kan ervoor zorgen dat je niet te lang met onschuldige maar wel hinderlijke klachten door hoeft te lopen.

Wat kun je doen tegen de pijn?

Iedereen heeft wel eens pijn. Is deze pijn ernstig, veel heviger dan je gewend bent, kun je hem niet verklaren of maak je je simpelweg zorgen? Dan neem je natuurlijk contact op met je dokter om de klachten goed na te laten kijken. Is het een onschuldig pijntje, dan is er een hoop dat je zelf kunt doen om de klachten te verlichten en snel weer over te laten gaan.

Bijna iedereen heeft wel eens last van hoofdpijn, en heel vaak is de oorzaak hiervan vrij makkelijk te achterhalen. Je kunt bijvoorbeeld flinke hoofdpijn hebben door een verkoudheid. Deze zal vanzelf weer verdwijnen als ook de verkoudheid afzakt. Om de tijd te overbruggen kan het prettig zijn om een pijnstiller zoals paracetamol of ibuprofen te gebruiken. Zorg dat je deze altijd in huis hebt, hoofdpijn komt tenslotte altijd onverwacht en ongelegen, en dan nog pijnstillers moeten gaan kopen is niet prettig.

eerste hulp bij kwaaltjes

Hoofdpijn kan natuurlijk nog meer onschuldige oorzaken hebben. Een nacht veel te weinig slapen bijvoorbeeld, of een avondje te veel drinken. Of wat dacht je van spanning en stress, en zelfs te hard sporten kan voor extreme tijdelijke hoofdpijn zorgen. Voor veel mensen zijn dit de voornaamste oorzaken van hoofdpijn. Dit soort hoofdpijn kun je eveneens bestrijden met een pijnstiller, al loont het ook de moeite om iets aan de oorzaak te doen. Probeer wat extra te slapen of neem een ontspannende douche of lekker warm bad, je zult zien dat hierdoor de hoofdpijn ook al flink kan zakken.

Eerste hulp voor de spieren en gewrichten

Ook pijntjes aan het bewegingsapparaat komen regelmatig voor. Ook hiervoor geldt weer dat pijn die niet kan worden verklaard, die lang aanhoudt of simpelweg erg hevig is, altijd door een arts moet worden onderzocht.

eerste hulp bij kwaaltjes

Is de pijn draaglijk? Weet je dat het komt doordat je de dag ervoor wat te fanatiek hebt gesport of doordat je bijvoorbeeld flink hebt lopen sjouwen, of de tuin eens goed hebt aangeveegd? Dan gaat het over het algemeen om spierpijn of stramheid die vanzelf weer verdwijnt. Je kunt het wat aangenamer maken door goed voor je spieren te zorgen: een warme douche of een warm bad bijvoorbeeld. Pijn aan de gewrichten kun je thuis behandelen met een pijnstiller die je lokaal aanbrengt, zoals Voltaren. Dit neemt de oorzaak niet weg, maar verzacht wel de pijn. Blijft deze langdurig terugkeren, dan is een bezoekje aan de dokter uiteraard de beste oplossing.