Stijl & Mode

Tips voor het aankopen van leuke juwelen

Of het nu voor jezelf of voor iemand uit je omgeving is, juwelen kopen is altijd leuk. Voor jezelf weet je natuurlijk ook wat je leuk vindt en wat er bij jouw past. Voor iemand uit je omgeving is dat niet altijd eenvoudig. Zeker niet wanneer het gaat over ringen. Bij een echte juwelier kan je een ring nadien nog laten aanpassen, maar wanneer je budget niet zo hoog is, heb je zeker de ringmaat nodig van de persoon in kwestie. 

Hoe de ringmaat bepalen?

Wanneer je een ring, niet noodzakelijk een verlovingsring, cadeau wil doen aan iemand is het belangrijk dat je de ringmaat weet van die persoon. Om de verrassing niet te verpesten, kan je kijken of ze al ringen heeft. Indien dit het geval is, kan je heel eenvoudig deze ring opmeten om zo de juiste ringmaat te weten. Belangrijk is dat je de diameter meet zonder de rand. Het aantal millimeters is dan de ringmaat. Als je nog geen ring hebt, kan je het bijna niet anders dan vragen om de omtrek van de vinger op te meten. Een koortje of een flexibele meter is hierbij voldoende. Natuurlijk zou het jammer zijn om de verrassing te moeten verklappen, maar soms kan het niet anders. 

Kies de kleur van het juweel 

Of je nu een ketting, een armband of een ring cadeau wil doen, je hebt heel wat mogelijkheden. Niet enkel in materiaal, maar ook in kleur. De meest voorkomende kleuren zijn natuurlijk goud, zilver en rosé. Zilver wordt meestal beschouwd als de meest neutrale kleur van de drie. Wil je graag iets opvallender? Dan kan je kiezen voor goud of rosé. 

Hou rekening met allergieën 

Wanneer je allergisch bent aan nikkel, is de kans groot dat je bij heel wat juwelen een allergische reactie krijgt. Vaak uit zich dit in de vorm van rode vlekken op de plaats waar de huid in contact is gekomen met nikkel. Daarom is het belangrijk om op zoek te gaan naar juwelen die weinig of geen nikkel bevatten. Kijk in eerste instantie naar de zuiverheid van het juweel in kwestie. Hoe hoger de zuiverheid, hoe minder nikkel het bevat. 

Een andere mogelijkheid is het dragen van hypoallergene sieraden. Deze zijn voornamelijk gemaakt uit roestvrijstaal waardoor ze heel weinig nikkel bevatten. Het risico op een allergische reactie is hierdoor ook beperkt. Een ander voordeel van dit materiaal is dat ze betaalbaar zijn en licht in gewicht zijn. Bovendien zijn ze erg sterk en is er weinig risico op krassen en op verkleuring. Toch wordt het aangeraden om je juwelen niet te veel in contact te laten komen met chemische producten zoals zeep of afwasmiddel. Een enkele keer kan zeker geen kwaad, maar probeer er toch aan te denken om je ketting, ringen en armbanden uit te doen wanneer je doucht of afwast.