SportSportweddenschappenVoetbalWedstrijden

Online op voetbal wedden – is het volledig legaal?

Online op voetbal wedden is de normaalste zaak van de wereld geworden. Miljoenen mensen doen het wereldwijd, ondanks dat het lang niet in alle landen volledig gelegaliseerd is. In Nederland is online gokken bijvoorbeeld nog niet opengesteld voor de markt, waardoor we praktisch geen Nederlandse bookmakers kennen. Ook is het niet of nauwelijks toegestaan om als buitenlandse bookmaker reclame te maken voor gokken op de Nederlandse televisie of in magazines. Desondanks is het niet volledig te voorkomen, want merknamen van buitenlandse bookmakers zijn op televisie doorlopend zichtbaar bij Engelse of Spaanse voetbalwedstrijden.

Online op voetbal wedden is een grijs gebied

Ondanks alles is wedden op voetbal via online kanalen niet verboden. Het bevindt zich min of meer in het grijze gebied, oftewel het wordt gedoogd. Als speler een account aanmaken bij een buitenlandse bookmaker, geld storten op het account, gokken op wedstrijden en vervolgens weer geld terugstorten op je bankrekening: het is allemaal geen enkel probleem. Wel kan er belasting worden geheven op het geld dat je bij een bookmaker hebt gewonnen. Hier is sprake van wanneer je boven een bepaalde grens komt in het geld dat je terugboekt. Men noemt dit de kansspelbelasting. Alle bedragen onder de 499 euro zijn gevrijwaard van belasting, maar alles daarboven en je moet kansspelbelasting betalen. Deze belasting bedraagt 30,1%. Een flink aandeel van je winst dus! 

Wanneer wordt gokken volledig legaal?

Ook Nederland is zich inmiddels aan het oriënteren op het openen van de binnenlandse gokmarkt, waardoor online op voetbal wedden volledig legaal wordt. Dit moet worden vormgegeven binnen de Wet Kansspelen op Afstand. De kans is daarmee aanwezig dat je binnenkort als speler ook op voetbal kunt wedden bij een 100% Nederlandse bookmaker, met alle gemakken die daarbij komen kijken. We houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten.