Huis & Tuin

Zorg voor een efficiënt onderhoud van je tuin

Vanaf het voorjaar tot de maand september heb je heel wat meer onderhoud aan je tuin dan in de winter. Dit komt omdat er in deze periode meer zonlicht is en hierdoor ook meer voedingsstoffen in de bodem zitten. Deze voedingsstoffen zorgen ervoor dat het gras veel sneller groeit dan in de wintermaanden. Snelgroeiend gras zorgt er natuurlijk ook voor dat het veel vaker moet afgereden worden. Vaak groeit het zo snel dat je het bijna wekelijks moet afrijden. Een goede grasmachine zorgt voor een efficiënte manier van onderhouden.

Kies je machine afhankelijk van je tuin

Je hebt tegenwoordig heel wat mogelijkheden wanneer je op zoek bent naar een grasmachine. Je kan kiezen voor een manuele grasmaaier die voornamelijk gebruikt wordt voor kleine tuinen. De meest gekozen maaier is nog steeds de klassieke elektrische maaier waarbij je wel afhankelijk bent van een stopcontact en met een verlengkabel moet werken. 

Voor hele grote tuinen wordt er meestal gekozen voor een zitmaaier. Hiermee kan je veel sneller grote oppervlaktes gras afrijden. Een nadeel is dat dit natuurlijk veel meer plaats inneemt bij het stockeren in je tuinhuis of garage. 

De laatste jaren zijn robotmaaiers ook steeds meer op de voorgrond gekomen. Mensen kiezen hier steeds meer voor omdat ze als grote voordeel hebben dat zij het gras voor jou afrijden. Het enige dat je bij robotmaaiers moet doen is het toestel instellen voor gebruik. Je moet ook eenmalig het terrein afbakenen waar de maaier allemaal het gras moet maaien. Daarna moet je de maaier gewoon starten en je kan er gewoon bij gaan neerzitten en kijken hoe het voor jou het gras afrijdt. 

Tuin vol bladeren is verleden tijd met bladblazers

Wanneer jij of je buren in de tuin bomen hebben staan, ken je ongetwijfeld wel het fenomeen dat heel je tuin vol bladeren ligt rond de herfstperiode. Als het vochtig is buiten kunnen ze aan de grond blijven plakken, waardoor ze soms voor gevaarlijke en gladde situaties kunnen zorgen. Kan je het niet verdragen dat je tuin vol ligt? Dan kan je een beroep doen op een bladblazer. 

Bij het aankopen van bladblazers moet je in eerste instantie kijken naar de kracht die zo’n toestel heeft. Een heel krachtige bladblazer is minder interessant wanneer je tuin niet zo groot is. Het zou er ervoor zorgen dat de bladeren naar alle kanten vliegen. Hoe meer kracht een bladblazer heeft, hoe meer kracht je ook moet zetten om deze onder controle te houden. Kies daarom voor een bladblazer die een variabele blaassnelheid heeft. Wanneer je bladeren moet wegblazen die echt aan de grond vastplakken, kan je een hogere snelheid gebruiken dan wanneer de bladeren gewoon los liggen. 

Daarnaast hebben sommige blazers ook een versnipperfunctie. Kleine takjes of grote bladeren worden zo versnipperd in kleine stukjes die perfect als compost kunnen gebruikt worden. Natuurlijk verschilt de kwaliteit van deze functie ook van apparaat tot apparaat.