Gezondheid

Wat houdt het hebben van een verslaving in?

Erg veel mensen hebben een verslaving. Een groot deel van deze mensen realiseert zich dit niet of weet het wel, maar vindt het erg moeilijk om er iets aan te doen en hulp te vragen. Een verslaving kun je zien als een chronische ziekte. Zelf is het vaak erg moeilijk om er vanaf te komen. Daarom zijn er afkickklinieken bedacht. In een afkickkliniek zuid afrika krijg je alle hulp die nodig is om van een verslaving af te komen. In deze tekst zullen wij jou uitleggen wat een verslaving is en waar je verslaafd aan kan raken. Misschien kun jij jezelf of een ander met een verslaving helpen door om hulp te vragen.

Wat is een verslaving eigenlijk?

Super veel mensen drinken wel eens alcohol of gaan wel eens naar een casino toe om te kunnen gokken. Dit betekent niet dat die mensen ook gelijk een verslaving hebben hieraan. Er wordt pas van een verslaving gesproken als iemand fysiek en/of mentaal afhankelijk is van bijvoorbeeld alcohol of gokken. Je kan dan als verslaafde de controle verliezen, waardoor je dagelijks leven en je omgeving er ook door worden getroffen. Zij kunnen last krijgen van jouw gedrag en jij kunt zelf misschien niet meer alle dingen doen die jij voorheen wel deed. Vaak komen mensen pas achter hun verslaving wanneer ze proberen te minderen. Wanneer ze proberen om te minderen krijgen ze te maken met ontwenningsverschijnselen. Dit is dan ook voor veel mensen een reden om toch weer te beginnen.

De verschillende soorten verslavingen

Er zijn twee soorten verslavingen. Er zijn mensen die verslaafd raken aan bepaalde stoffen, zoals alcohol of drugs en er zijn ook mensen die verslaafd zijn aan dingen zoals gokken en gamen. De verslavingen aan het gamen en bijvoorbeeld bepaalde medicijnen, bestaan nog niet heel lang. Eeuwen geleden, waren er echter wel al mensen die verslaafd waren aan het drinken van alcohol en aan het spelen van gokspellen. Elke verslaving is anders en hierdoor is het ook lastig om met sommige verslaafden om te gaan. Iedereen kan anders reageren op hun verslaving en niet iedereen kent dezelfde ontwenningsverschijnselen.

Van een verslaving afkomen.

Als jij denkt dat jijzelf of iemand in je omgeving een verslaving heeft, dan is het altijd goed om hulp in te schakelen. Het is namelijk heel moeilijk om in je eentje van een verslaving af te komen. Verslavingen die over een langere periode ontstaan zijn vaak ook nog eens lastiger om vanaf te komen. Zo zien we vaak dat alcoholisten het heel lastig hebben om te stoppen. Wanneer je op zoek gaat naar professionele hulp, dan kan je samen een stap zetten in de goede richting. Verbeter je leven vandaag nog en neem contact op met een expert.Het hebben van een verslaving kan je dus eigenlijk zien als een ziekte waar je wel van af kunt komen. Een verslaving krijg je nooit vrijwillig maar ontstaat door bepaalde situaties en gevoelens. Wanneer je ziet dat iemand last heeft van deze ziekte dan kan jij degene zijn om hem te helpen. Samen sta je namelijk sterker als alleen!