FietsenGadgetsTechnologie

Handige gadgets voor op je fiets

Terwijl de hele wereld op een snel tempo steeds meer en meer technische snufjes begon te gebruiken heeft ook de fietsers wereld niet stil gezeten. De techniek kan ons bij het fietsen namelijk ook een heel stuk verder helpen. Het is dan ook dat er veel verschillende gadgets voor op de fiets zijn ontwikkeld. Van simpele snelheidsmeters tot dingen die wel heel dicht bij de infotainmentsystemen die je in sommige auto’s kan vinden zitten, er bestaan een hoop gadgets die het fietsen een stuk makkelijker, leuker, of uitdagender kunnen maken. We zullen het daarom in dit artikel over een aantal van de manieren waarop je de techniek tijdens het fietsen voor je kunt laten werken uitlichten.

Bespaar op gadgets: gebruik je telefoon

Zoals al eerder gezegd bestaan er heel veel verschillende soorten gadgets die je op je fiets kan plaatsen, maar zoals de walkman, rekenmachine, camera, en zoveel meer is kan je telefoon bijna alles wat die gadgets kunnen. Dus daarom ben je goedkoper uit als je je telefoon aan je fiets vast maakt. Om je telefoon aan je fiets vast te maken bestaat er een heel mooi systeem: SP Connect. SP Connect werkt met behulp van twee aansluitpunten: één in een houder op je fiets, en een ander op je telefoon. Het aansluitpunt op je telefoon zit op een speciaal hoesje of in een apart onderdeel dat je op een hoesje kan plakken als SP Connect geen hoesjes voor jouw telefoon aanbiedt. Ook bestaan er anti-vibratie tussenstukjes voor SP Connect, zodat je telefoon blijft als je over een bijzonder hobbelig pad rijdt. 

Goedkopere telefoonhouders voor als je minder hoge eisen hebt

Als je minder hoge eisen hebt aan een telefoonhouder fiets, als je bijvoorbeeld enkel over goed onderhouden wegen wegen rijdt en je je telefoon alleen voor navigatie wilt gebruiken, is een normale telefoonhouder meer dan genoeg om te voorkomen dat je een boete krijgt als je even snel je telefoon wilt checken om te kijken of je wel de juiste afslag neemt. (Dat verbod is trouwens ook niet voor niets, je telefoon vasthouden tijdens het fietsen kan levensgevaarlijk zijn, dus gebruik een telefoonhouder niet alleen om een boete te voorkomen, maar ook voor je eigen veiligheid.

Gadgets die nog niet door de telefoon vervangen zijn

Hoewel een telefoon het grootste gedeelte van de taken die je vroeger aan een gadget over zou laten kan uitvoeren, zijn er nog altijd een paar dingen waar je toch nog echt andere apparaten voor nodig hebt. Zo zijn er voor de sportieve – of voor de nieuwsgierige – fietser snelheidsmeters op de markt. Deze snelheidsmeters bestaan uit drie delen: een klein magneetje op het wiel, een magneetsensor bij het wiel, en een klein computertje dat de signalen van het wiel omrekent tot een snelheid. Je geeft op het computertje aan wat de omtrek van het wiel is, en doordat de computer weet hoe vaak het wiel draait weet het dan ook de snelheid en afgelegde afstand.

Waarom je telefoon de snelheidsmeter niet kan vervangen

Hoewel je telefoon je snelheid en afgelegde afstand ook kan berekenen met behulp van navigatiesatellieten zijn deze metingen een stuk minder precies en wordt je actuele snelheid een stuk later bijgewerkt. Vergelijk het maar met het verschil tussen de snelheid die je navigatie app in de auto aangeeft en wat de snelheidsmeter echt aangeeft. Zeker, de navigatie app klopt ongeveer, maar de app loopt altijd even achter, en is daarom dus niet geschikt om je mee aan de regels te houden. Een andere gadget die nog niet door je telefoon vervangen kan worden is de goede oude fietslamp. Hoewel je telefoon een uitstekende zaklamp heeft die in een noodgeval als een acceptabele fietslamp kan dienen is het lange tijd gebruiken van de zaklamp op je telefoon een ware aanslag op de accu.